Írok is

 
0
1

Egy másik gyerekkori álmomat megvalósítva 2023 végén elkezdtem rövid prózát írni.

Első írásom az Irodalmi Rádió téli pályázatán 3. helyezést ért el. A 195 alkotást tartalmazó antológia a Líra könyvesboltokban kapható. A maci a fán az első prózai mű a kötetben.

De szép vagy! című prózám a Holnap Magazin 2024 februári pályázatán 2. helyezett lett.

Maci a fán

A balerina. Rózsaszín, de nem a divatos fáradtrózsaszín; nem is rózsaszín tulajdonképpen, inkább pink. Tüllszoknyás pink balerina, giccses nagyon. Mindig mosolyogtak, ha azt hallották, hogy valami túl színes, giccses, akár egy karácsonyfa. Ők ketten azt vallották: ez így van rendjén, a karácsonyfa valóban legyen színes, zsúfolt, mi több: giccses.

TOVÁBB

De szép vagy!

Már megint nem vitte ki a kukát, és a szobája is hogy néz ki! Nevezhetnénk művészi rendetlenségnek is akár, csakhogy nincs benne semmi szép. Bár, mi tagadás, a koszos zokniba rejtett aszalt almacsutka meglepően eredeti ötlet. Ennyi az összes kérése a lánya felé: tartson rendet a szobájában, és vigye ki a kukát. Igazán nem nagy elvárás egy tizenhét éves lánytól. A konyhában is milyen kupit hagyott maga után: hideg, kék lében süllyedő Titanic-tál a mosogatóban, a fehér retek darabkák, mint megannyi lebegő jéghegy. („– Jack! – Rose!”) A konyhapulton fél karéj kenyér alszik kényelmes morzsaágyon. Némi csigába tekert szalámihéj koronázza meg a kompozíciót. Igazán bájos csendélet, érdemes lenne lefotózni, ha nem sietne ennyire.

TOVÁBB