Waldorf baba

 

Az általam készített öltöztethető Waldorf baba hagyományos Waldorf technikával készül ugyan, mégis kicsit más. A Waldorf (Steiner) pedagógia szerint a Waldorf baba arca jelzésértékű, azért, hogy a kisgyerek különböző érzelmeket tudjon társítani hozzá. Nos, talán csak én találkozom különösen fantáziadús gyerekekkel, de az én mosolygós Waldorf babáim is képesek sírni a kezükben, ha a helyzet úgy hozza. Úgyhogy, ha rajtam áll maradok a széles mosolynál. Természetesen, kérésre szívesen varrok hagyományos, jelzésértékű arcú babákat is, hiszen a baba készítés folyamata ugyanaz.

Kb. 36- 40 cm magas ÖKOTEX 100 szabványnak megfelelő 100% pamutból készül a testük, tisztított, kártolt magyar gyapjúval töltve. Arcuk kézzel hímzett, így nem létezik két egyforma, egyedi Waldorf babák. Pamut ruhát és kézzel kötött/ horgolt kiegészítőket kapnak. Minden lány babán van egy fodros alsó is.

Hajuk horgolt alapra szálanként rögzített, kézzel finoman fésülhető, frizurázható. A copfos babák haja rögzített, nem bontható.
Egyedi megrendelés esetén ki lehet választani a baba szem- és hajszínét, a ruha anyagát, a kiegészítők típusát, színét, így olyan babát is választhatunk, amely hasonlít kis gazdájára. Kaphatnak pizsamát, apró nyuszit, macit hálótársnak. Kérésre a ruhára hímezem a gyerek vagy a baba nevét, így egyedi, névreszóló ajándék lesz belőle. Minden Waldorf babámhoz utólag is rendelhető babaruha, kiegészítő. Elkészítési idő 2-3 hét, kivétel a nyári szabadság és a karácsony előtti időszak.

Különleges Waldorf baba

A babavarrás nagyon kedves része a különleges, egyedi babák készítése. Gyakran varrok menyasszony- vőlegény babát esküvőre dekorációnak, ajándéknak. De készült már doktor néni, tűzoltó, mentőorvos, pilóta, szakács, tengerész baba is. Népviseletes babákat is szívesen készítek, nagy kedvenceim a székely ruhás párok.

Az elkészült babákról sok- sok képet találsz a képtáramban.

Az Aledi Waldorf baba a Képző- és Iparművészeti Lektorátus (ma: A Magyar Kézművességért Alapítvány), valamint a Hagyományok Háza által zsűrizett termék, így aki megveszi, minőségi, zsűrizett kézműves babával lepheti meg szeretteit.

A Waldorf baba varrását meg is tudod tanulni egy budapesti babavarró tanfolyamon. Részletek a Baba varró tanfolyam menüpontban.

A készítés folyamatáról ingyenes csináld magad (DIY) videósorozat is készült, mely megtekinthető videó csatornámon.

A Waldorf babák ára a ruhák, kiegészítők mennyiségétől függően copfos baba esetén 25 000 Ft-tól, szálanként rögzített haj esetén 26 000 Ft-tól kezdődik.

A Waldorf babákról itt találsz videót.
Ha szeretnéd magad elkészíteni a babát, megvásárolhatod a részletes leírását, szabásmintáját is.
A használati utasítás itt található.